47

Spaans verzet tegen explosie huisuitzettingen

Steeds meer mensen dreigen op straat gezet te worden … Activisten houden deurwaarders buiten

De werkloosheid rijst de pan uit in Spanje, steeds meer mensen kunnen hun hypotheeklasten niet meer betalen en worden uit hun huizen gezet. Dat leidt tot dramatische toestanden. Het Platform van de Hypotheekslachtoffers tracht de uitzettingen te blokkeren door de toegang te versperren. Dat lukt niet altijd want de politie ontwijkt de blokkades soms.


Op 6 juli wist het platform nog te voorkomen dat Maria José del Coto en haar twee kinderen, waarvan één gehandicapt, op straat zouden worden gezet. De 53-jarige Madrileense kan de hypotheeklasten voor haar appartement waar ze al 25 jaar woont niet meer opbrengen.

Maria José del Coto is niet de enige. Alleen al in het eerste kwartaal werden in Spanje de bewoners van 15.546 huizen op straat gezet. Een toename van 37 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het verzet tegen de ontruimingen groeit. Het platform heeft nu afdelingen in 50 steden. Ze proberen de uitzettingen tegen te houden met hun fysieke aanwezigheid. Dat werkt in ieder geval tijdelijk. Maar bij Maria José del Coto verscheen de politie deze week eerder dan verwacht en omzeilde zo de blokkade. Ze is haar huis kwijt en heeft door de daling van de huizenprijzen een schuld die 50.000 euro hoger is dan de waarde van het appartement.

Het platform wil dat de wet herzien wordt. Schulden zouden gesaneerd moeten kunnen worden en de overheid moet huisvesting garanderen voor de uitgezette bewoners. Maar bovenal wil de beweging dat uitzetting leidt tot kwijtschelding van de restschuld. De regering vreest dat die maatregelen de nekslag voor banken zullen zijn. Del Coto heeft inmiddels haar intrek genomen in een garagebox.

Time: Fighting Spain’s Soaring Eviction Rate with Sit-Ins

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (47)