45

Spaanse arbeiders willen Gibraltar bezetten

Radicale vakbond wil afrekenen met belastingparadijs en militaire basis sluiten

Een Andalusische vakbond SAT, die meer dan 20.000 leden telt, wil eind augustus de Britse kolonie Gibraltar bezetten. De bond wil dat de rots onderdeel wordt van Andalusië en Spanje.

Het al eeuwen sluimerende conflict tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk over de rots is de afgelopen maanden een aantal malen opgeflakkerd. Meestal werd dat ingezet door de Spaanse conservatieve regering met nationalistische taal maar nu komt het geluid uit een heel andere hoek.

De Sindicato Andaluz de Trabajadores/as (SAT) wil de rots op vrijdag 29 augustus bezetten om een einde te maken aan het belastingparadijs dat de Britten er van gemaakt hebben, de Britse militaire basis te sluiten en de lokale Andalusische vissers te beschermen. De afgelopen maanden ontstond er ruzie met Spanje omdat de Britten rotsblokken in zee hadden afgezonken waardoor volgens de vissers visgronden onbruikbaar werden. De bond kondigt de actie aan via Facebook.

Vorig jaar baarde SAT opzien met een ‘overval’ op een hypermarkt van keten Carrefour. Daarbij werden tien winkelwagentjes vol schoolspullen buitgemaakt die SAT verdeelde onder behoeftige gezinnen. 

Gibraltar Town

Geef een reactie

Laatste reacties (45)