Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse arbeiders willen Gibraltar bezetten

  •  
28-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gib_300_01.jpg
Radicale vakbond wil afrekenen met belastingparadijs en militaire basis sluiten
Een Andalusische vakbond SAT, die meer dan 20.000 leden telt, wil eind augustus de Britse kolonie Gibraltar bezetten. De bond wil dat de rots onderdeel wordt van Andalusië en Spanje.
Het al eeuwen sluimerende conflict tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk over de rots is de afgelopen maanden een aantal malen opgeflakkerd. Meestal werd dat ingezet door de Spaanse conservatieve regering met nationalistische taal maar nu komt het geluid uit een heel andere hoek.
RTEmagicC_sat_300.jpg
De Sindicato Andaluz de Trabajadores/as (SAT) wil de rots op vrijdag 29 augustus bezetten om een einde te maken aan het belastingparadijs dat de Britten er van gemaakt hebben, de Britse militaire basis te sluiten en de lokale Andalusische vissers te beschermen. De afgelopen maanden ontstond er ruzie met Spanje omdat de Britten rotsblokken in zee hadden afgezonken waardoor volgens de vissers visgronden onbruikbaar werden. De bond kondigt de actie aan via Facebook.
Vorig jaar baarde SAT opzien met een ‘overval’ op een hypermarkt van keten Carrefour. Daarbij werden tien winkelwagentjes vol schoolspullen buitgemaakt die SAT verdeelde onder behoeftige gezinnen. 
7924387462_8d3b8a6d8c_z

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.