Laatste update 15 november 2019, 12:22
40

Spaanse artiesten neergestoken tijdens theatervoorstelling in Saoedi-Arabië

Update vrijdag 15 november 12:00

De Spaanse krant El Mundo meldt dat de drie slachtoffers die lichte verwondingen opliepen tijdens de aanval deel uitmaken van een theatergezelschap uit Malaga. Ze hebben alle drie de Spaanse nationaliteit. Eerder werd op Twitter gemeld dat het om een groep uit Den Haag zou gaan. De groep werkt al veel langer in Saoedi-Arabië en gaat gewoon verder met de voorstellingen ter plekke in het kader van het maanden durende Riyadh Seasons. Volgens de directeur van het gezelschap was de dader een verwarde man. Over een motief is officieel niets bekendgemaakt.

Eerder:

Maandag heeft een man het toneel in het Koning Abdoellah Park in Riyad bestormd waar een festival aan de gang was. De 33-jarige aanvaller stak met een mes in op de artiesten, drie van hen raakten daarbij gewond. Het zou volgens een journalist op Twitter gaan om Nederlandse theatergroep. Een andere Twitteraar stelt dat de groep afkomstig is uit Den Haag. De slachtoffers, twee mannen en een vrouw, hebben volgens de autoriteiten lichte verwondingen opgelopen. De verdachte is een uit Jemen afkomstige inwoner. Hij zou tot zijn daad gekomen zijn omdat er vrouwen deelnamen aan het optreden en werd snel overmeesterd.

Op een via Twitter verspreidde clip is te zien hoe de dader toeslaat.

Het opheffen of versoepelen van draconische regels ter bestrijding van levensvreugde in Saoedi-Arabië stuit op verzet van extremisten. Het optreden van het theatergezelschap maakt deel uit van een twee maanden durend festival en zou tot voor kort ondenkbaar geweest zijn in het streng-islamitische land waar tot voor kort vrijwel iedere vorm van vermaak verboden was. Het regiem wil op die manier onder meer toeristen lokken. Onder jongeren is het op kleine schaal invoeren van vrijheid erg populair maar fundamentalisten en extremisten verafschuwen de versoepeling. Saoedi-Arabië ging over tot het invoeren van zeer strenge regels na een grote terroristische aanslag in Mekka, eind jaren zeventig. Het regerende koningshuis trachtte zo de extremisten de wind uit de zeilen te nemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)