24

Spaanse banken moeten uit de brand geholpen worden

Spanje doet officieel beroep op Europese noodfondsen... Bedrag dat het wil lenen: 100 miljard euro

Spanje heeft officieel om steun gevraagd voor de bankensector. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt. Het Zuid-Europese land wil 100 miljard euro lenen.

Vrijdag werd al bekend dat Spanje om hulp zou vragen. Volgens de eerste berekeningen van de Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindo, zou het gaan om een bedrag van maximaal 62 miljard euro. Het bedrag is nu opgelopen tot 100 miljard. De Guindos wil in principe een lening voor een termijn van 15 jaar, tegen een rente van 3 tot 4 procent, maar of de lening ook daadwerkelijk aan die voorwaarden voldoet is nog niet bekend.

Het Financieele Dagblad schrijft hierover:

Spanje vraagt zijn collega-lidstaten binnen de eurozone om een bedrag van EUR100 miljard, hoewel verdere details over de voorwaarden nog niet bekend zijn. Volgens de Guindos zullen de voorwaarden die verbonden zijn aan de steunvraag niet later dan 9 juli concreet worden.

Eerder werd Spanje al EUR100 miljard aan steun toegezegd, maar het Zuid-Europese land wilde eerst een onafhankelijke evaluatie van zijn noodlijdende bankensector afwachten, alvorens ook daadwerkelijk voor steun aan te kloppen bij zijn Europese collega’s.

Donderdag presenteerden twee adviesbureaus hun bevindingen over de Spaanse bankensector op basis van een reeks aan stresstesten die werden uitgevoerd onder 14 Spaanse banken. Daaruit bleek dat de totale kapitaalbehoefte voor de sector uit zou moeten komen rond de EUR62 miljard.

cc-foto: Antonio Tajuelo

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)