Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse brandweerman mogelijk 20 jaar cel in voor redden vluchtelingen

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Refugees_crossing_the_Mediterranean_sea_on_a_boat,_heading_from_Turkish_coast_to_the_northeastern_Greek_island_of_Lesbos,_29_January_2016

© Refugees crossing the Mediterranean sea on a boat, heading from Turkish coast to the northeastern Greek island of Lesbos, 29 January 2016.

De Spaanse brandweerman Miguel Roldán (32) gaat mogelijk 20 jaar de gevangenis in omdat hij duizenden vluchtelingen van een zekere verdrinkingsdood heeft geholpen op de Middellandse Zee. Dit is het resultaat van een onderzoek dat werd gedaan door de Italiaanse autoriteiten. Zodra dit is afgerond, zal Roldán zich moeten verantwoorden voor een Italiaanse rechtbank in Trapani, op Sicilië. Het schip waarmee hij mensen in nood uit het water haalde, was van de Duitse organisatie Jugend Rettet, dat zich inzet voor het lot van vluchtelingen.
Na 14.000 mensen te hebben gered, werd het schip ingenomen door de Italiaanse kustwacht, omdat de activisten zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ‘het faciliteren van illegale immigratie’. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen in 2017 3.116 vluchtelingen om bij een poging de Middellandse Zee over te steken. Het merendeel daarvan, 2.832, verdronken in het stuk waar het schip van Jugend Reddet actief was. Vorig jaar overkwam drie brandweermannen uit Sevilla hetzelfde lot als Roldán, maar zij kwamen er genadig vanaf en werden vrijgesproken. Roldán is met stomheid geslagen:
"Het is ongelofelijk. We respecteren de regels zoveel dat we mensen hebben zien sterven door de bureaucratie. De beschuldiging is een klap in het gezicht"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.