78

Spaanse brandweerman mogelijk 20 jaar cel in voor redden vluchtelingen

De Spaanse brandweerman Miguel Roldán (32) gaat mogelijk 20 jaar de gevangenis in omdat hij duizenden vluchtelingen van een zekere verdrinkingsdood heeft geholpen op de Middellandse Zee. Dit is het resultaat van een onderzoek dat werd gedaan door de Italiaanse autoriteiten. Zodra dit is afgerond, zal Roldán zich moeten verantwoorden voor een Italiaanse rechtbank in Trapani, op Sicilië. Het schip waarmee hij mensen in nood uit het water haalde, was van de Duitse organisatie Jugend Rettet, dat zich inzet voor het lot van vluchtelingen.

Na 14.000 mensen te hebben gered, werd het schip ingenomen door de Italiaanse kustwacht, omdat de activisten zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ‘het faciliteren van illegale immigratie’. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen in 2017 3.116 vluchtelingen om bij een poging de Middellandse Zee over te steken. Het merendeel daarvan, 2.832, verdronken in het stuk waar het schip van Jugend Reddet actief was. Vorig jaar overkwam drie brandweermannen uit Sevilla hetzelfde lot als Roldán, maar zij kwamen er genadig vanaf en werden vrijgesproken. Roldán is met stomheid geslagen:

Het is ongelofelijk. We respecteren de regels zoveel dat we mensen hebben zien sterven door de bureaucratie. De beschuldiging is een klap in het gezicht

Cc-foto: Mstyslav Chernov

Geef een reactie

Laatste reacties (78)