13

Spaanse burgemeester ontpopt zich als moderne Robin Hood

Burgervader steelt uit de supermarkt en geeft aan de armen ... Wil nu marcheren naar Madrid om aandacht te vragen voor de armoede in de zuidelijke provincie Andalucia 

De burgemeester van het Spaanse dorp Marinaleda heeft zich ontpopt tot een ware Robin Hood. Hij organiseert plundertochten langs lokale supermarkten en geeft het eten aan de armen in de provincie Andalucia. Een arrestatiebevel met zijn naam erop negeert hij, handig gebruik makend van zijn politieke immuniteit. Dat meldt de Britse nieuwssite The Week woensdag.


Na Marinaleda en Andalucia heeft Juan Manuel Sanchez Gordillo zijn zinnen gezet op Madrid, zo schrijft The Week. Donderdag begint de burgemeester van Marinaleda aan een lange mars naar de hoofdstad, waar hij aandacht wil eisen voor effecten die de economische crisis heeft op de meest zuidelijke provincie van Spanje.

Volgens de Britse krant The Times is het doel van de linkse Gordillo om de regering in haar hemd te zetten en nieuwe energie te geven aan de protesten tegen de harde bezuinigingen die de conservatieve premier Mariano Rajoy heeft aangekondigd. “Er zijn mensen die honger lijden”, zegt Gordillo in The Times, “in de 21ste eeuw is dat een absolute schande.”

Gordillo is al drieëndertig jaar burgemeester van Marinaleda. Hij is al zeven keer opgepakt en heeft twee aanslagen overleefd. Samen met andere demonstranten werd hij afgelopen week verwijderd van een boerderij die zij hadden bezet om een eerlijker verdeling van landbouwgrond in Andalucia te eisen.

Nieuwsuur maakte bovenstaande reportage over het dorp dat Gordillo op geheel eigen wijze runt: Spaans dorp immuun voor crisis

The Week: Spanish mayor hailed as ‘Robin Hood’ as he oversees looting

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)