Laatste update 20:34
29

Spaanse conservatieven starten haatcampagne tegen “feminazi’s”

De Spaanse ultraconservatieve katholieke organisatie Hazte Oír (Laat Jezelf Horen), is een campagne gestart tegen feministen en het volgens de organisatie “radicale feminisme”. Een bus met daarop levensgroot een portret van Adolf Hitler met gestifte lippen en het vrouwensymbool op zijn pet zal tot Internationale Vrouwendag op 8 maart door verschillende Spaanse steden rijden.

Met de campagne wil de organisatie de Spaanse politiek overhalen de Gendergeweldwet uit 2004 terug te draaien. Met die wet werd onder meer geweld tegen vrouwen en LHBTI’ers als specifiek haatmisdrijf erkend. Hazte Oír verkeert echter in de wereldvreemde overtuiging dat de wet, volgens hen in het leven geroepen door “feminazi’s”, tegen mannen discrimineert.

De buscampagne werd donderdag in Madrid gelanceerd. De organisatie is van plan de bus rondjes te laten strijden door de straten waar de hoofdkantoren van politieke partijen Partido Popular, Ciudadanos en Vox gevestigd zijn. Daarna wil de bus doorrijden naar Barcelona, Valencia, Sevilla, Cádiz en Pamplona.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken nam Hazte Oír dit jaar de status van openbare vereniging af vanwege de haatzaaiende campagnes. In 2017 haalde de organisatie ook al het nieuws met een anti-transgendercampagne. Ook toen werd een bus ingezet. De nieuwe haatcampagne valt samen met een opkomst van extreemrechts in Spanje. Afgelopen december boekte de extreemrechtse partij Vox een verrassende winst bij de regionale verkiezingen in Andalusië. Sindsdien heeft de partij meermaals verzocht de namen vrij te geven van overheidsmedewerkers die zich bezighouden met gendergeweld. De partij zou “klachten” hebben ontvangen dat de medewerkers – teams bestaand uit psychologen, maatschappelijk werkers en forensisch artsen – bevooroordeeld te werk zouden gaan. In een poging kiezers terug te winnen van Vox heeft sindsdien de christendemocratische Partido Popular een hardere toon aangeslagen wat betreft immigratie en gendergeweld.

Bron: El País

Geef een reactie

Laatste reacties (29)