Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse dictatorjager Garzon steunt Assange

  •  
25-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Assange.jpg
Baltasar Garzon werd bekend toen hij als onderzoeksrechter een arrestatiebevel uitvaardigde tegen Pinochet
Wikikeaks-oprichter Julian Assange wordt vanaf nu bijgestaan door de bekende Spaanse jurist Baltasar Garzon. Assange zit momenteel nog steeds in de ambassade van Ecuador in Londen van waar hij zijn uitlevering aan Zweden wil uitvechten.
Garzon was onderzoeksrechter in Spanje en werd in 1988 bekend toen hij een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense oud-dictator Pinochet. Ook vervolgde hij de Baskische terreurgroep ETA en, symbolisch ook tegen Osama bin Laden.
De Spaanse jurist werd begin dit jaar uit zijn functie gezet nadat hij in het kader van een onderzoek naar corruptie bij onder meer de regerende partij Partido Poular, verdachten en advocaten had laten afluisteren.
Alle Britse autoriteiten zijn nu akkoord met het feit dat Assange uitgeleverd mag worden aan Zweden. Vanuit de ambassade van Ecuador probeert de wikileaks-leider alsnog zijn uitleveren aan te vechten. Assange wordt in Zweden verdacht voor verkrachting en aanranding van twee vrouwen. NOS: Jurist Garzon staat Assange bij
cc-foto: Acidpolly / Casa America Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.