31

Spaanse grens in Afrika ‘versterkt’ met prikkeldraad

Fort Europa verstevigd om immigranten buiten te houden ... Amnesty International: dit is een stap terug

In een poging om immigranten verder te ontmoedigen voegt Spanje prikkeldraad toe aan het zeven meter hoge hekwerk rond Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Afrika. Dat heeft een woordvoerder van de lokale overheid maandag bekend gemaakt.


Nieuwssite The Local wijst erop dat prikkeldraad al eerder is geprobeerd. In 2006 werd het weer weggehaald, omdat het alleen maar ernstige verwondingen veroorzaakte bij migranten die tóch over het hek probeerden te komen.

Nu al waken 48 camera’s over het 11-kilometer lange grenshek, dat het hele stadje van 80 duizend man omgeeft. ’s Nachts wordt het hek over de hele lengte verlicht om immigranten te spotten.

De Spaanse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft ernstige zorg uitgesproken over de herinvoering van het prikkeldraad:

De reactie van de Spaanse overheid op de migratiedruk staat steeds verder weg van het respecteren van mensenrechten en is een grote stap terug.”

De stap van Spanje volgt op uitspraken van premier Mariano Rajoy dat de EU ervoor moet zorg dragen dat rampen als die bij Lampedusa begin oktober niet meer voorkomen. Toen kwamen 366 migranten om het leven nadat hun boot zonk. Rajoy is van mening dat de verantwoordelijkheid voor de buitengrenzen van de EU, zoals die bij Melilla, door alle lidstaten moet worden gedeeld.

Dit jaar probeerden al zo’n 3000 mensen over de Spaanse grens te komen. Over dezelfde periode vorig jaren waren dat er volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 1610. Bijna vier op de vijf werd tegengehouden door de Spaanse autoriteiten of die van het aangrenzende Marokko.

The Local: Spain tightens African borders with barbed wire

Video: Euronews

Geef een reactie

Laatste reacties (31)