3

Spaanse jongeren in problemen door Duits banenprogramma

Meer dan honderd Spanjaarden met valse beloftes naar Duitsland gelokt

Het zou hun beloofde land worden, maar het liep uit op een drama. Meer dan honderd Spaanse jongeren zitten ‘vast’ in Duitsland zonder werk en zonder fatsoenlijk onderdak. Oorzaak is het banenprogramma in Duitsland om Europese jongeren aan een baan te helpen. Louche tussenhandelaren hebben zich op de subsidies gestort die de overheid belooft in ruil voor de banen. Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft een verhaal over meer dan honderd Spaanse jongeren die naar Duitsland kwamen met de belofte dat ze een stage en een woning zouden krijgen, maar bij aankomst geen werk, slecht onderdak en geen geld bleken te krijgen.


De Duitse overheid stelt via het banenprogramma ‘The Job of my Life‘ subsidies beschikbaar om Europese jongeren een baan te bieden. Maar nu blijkt dat Duitse bedrijven hier geen gebruik van maken omdat het een lange administratieve weg is om die subsidies te krijgen. Gevolg: kleine particuliere bureautjes zijn in het gat gesprongen. En die nemen het niet zo nauw met de regels. De bureautjes lokken de Europese jongeren naar Duitsland met valse beloftes.
In Erfurt gebeurde dit met meer dan honderd Spanjaarden. De werkeloosheid in Spanje is enorm, waardoor sommige jongeren hun geluk over de grens besluiten te zoeken. Ze meldden zich aan bij een particulier uitzendbureau en kregen te horen dat ze een opleidingsvergoeding kregen en dat ze konden gaan werken in de bejaardenzorg. Daarvoor kregen ze een vergoeding van 818 euro bruto per maand geboden. BNR Correspondent Derk Marseille hierover op de radio:

Naar onze maatstaven is dat ontzettend laag, maar zij verlaten daar huis en haard voor. Maar zelfs dat hebben ze niet gekregen. Er was helemaal geen werk. Ze moesten ook nog onder niet zulke goede omstandigheden, met z’n twintigen – in plaats van met z’n vieren – in een huis wonen.

De particuliere banenbedrijfjes die in opspraak zijn geraakt, X-Job en Sphinx Consulting, ontkennen dat ze iets verkeerd hebben gedaan en geven de schuld aan de studenten. Die zouden geen Duits willen leren. Maar volgens de bedrijven waar de stages zouden zijn, was er helemaal geen sprake van een contract.
De minister van economische zaken in de Vrijstaat Thüringen, Matthias Machnig, probeert nu samen met het bedrijfsleven tot een oplossing te komen. Een vijftigtal van de Spaanse studenten heeft hierdoor inmiddels een stageplek kunnen vinden. Hoe het de rest zal vergaan en of ze hun geld ooit terug zullen zien is vooralsnog niet duidelijk. Lees het hele verhaal op de website van Der Spiegel.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)