Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse justitie wil arrestatiebevel tegen 13 CIA-agenten

  •  
13-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cia_300.jpg
Geheim agenten verdacht van illegale ontvoering en marteling
Spaanse justitiële aanklagers willen van de rechter een arrestatiebevel krijgen tegen 13 Amerikaanse CIA-agenten die verdacht worden van de ontvoering en marteling van een Duitse groenteboer in 2004.
Het gaat om Khaled El-Masri die wegens een persoonsverwisseling voor terrorist werd gezien en ontvoerd tijdens een vakantie in voormalig Joegoslavië. Vanuit Macedonië werd hij in januari 2004 per vliegtuig overgebracht naar Palma de Majorca om van daaruit naar Afghanistan te worden getransporteerd. In een gevangenis genaamd Salt Pit op Majorca werd hij langdurig verhoord en gemarteld. Na de ontdekking van zijn onschuld weigerden de agenten hem te laten gaan omdat ze vreesden voor de consequenties van hun daden. Uiteindelijk moest de Nationale Veiligheidsadviseur Condoleeza Rice er aan te pas komen om hem vrij te krijgen. In de berichten worden de agenten met naam genoemd, in de Verenigde Staten is het strafbaar om te onthullen dat iemand voor de CIA werkt. 
Eerder werden in Italië 23 CIA-agenten bij verstek veroordeeld in een soortgelijke zaak.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.