Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spaanse kabinetscrisis: aftreden premier en herverkiezingen geëist

  •  
25-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
MARIANO RAJOY EN CANTABRIA
In Spanje is een kabinetscrisis ontstaan. Nadat eerder verschillen oppositiepartijen in het parlement al het aftreden van premier Rajoy eisten wegens het corruptieschandaal binnen zijn partij Partido Popular (PP), heeft nu ook Ciudadanos – de partij die gedoogsteun levert aan de regering – zich bij die eis aangesloten.
Donderdag werden meerdere politici en zakenmensen veroordeeld voor straffen tot wel 52 jaar cel wegen een omvangrijk corruptieschandaal. De PP liet zich jarenlang betalen door mensen uit de zakenwereld, in ruil voor opdrachten en orders. De partij zelf kreeg een boete opgelegd van 245.000 euro.
Hoewel Rajoy volhoudt niet van de betalingen te hebben geweten, eisen de partijen toch zijn aftreden. Ciudadanos zou daarin weleens de doorslag kunnen geven, want die partij heeft nu ook het aftreden van Rajoy geëist en wil dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, Gebeurt dat niet, dan dreigt Ciudadanos een motie van wantrouwen te steunen die sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE al heeft gezegd te zullen indienen. Met steun van de gedoogpartij is de kans groot dat die motie wordt aangenomen.
Bron: NOS / cc-foto: ppcantabria

Meer over:

spanje, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.