Laatste update 21:01
17

Spaanse media: Viraal bericht over islamitische aanslag op supermarkt is nep

Woensdag brachten enkele Britse tabloids het bericht dat er een terroristische aanslag gepleegd was in een Spaanse supermarkt. Een islamitische man zou met een bomgordel om de winkel binnen zijn gestapt en daar het vuur hebben geopend, terwijl hij ‘Allahu akbar’ riep. Het bericht ging viraal en werd ook in Nederland grif verspreid. Volgens Spaanse media is van islamitische terreur echter geen enkele sprake.

sun

Het bericht werd als eerste gepubliceerd door The Daily Mail en werd op twitter binnen de kortste keren bijna twintigduizend keer gedeeld. Ook de facebookpagina’s van onder andere het rechtsextremistische Britain First en de verschillende PVV-fanpagina’s. Vervolgens gingen wereldwijd meerdere media ermee aan de haal, waaronder in Nederland TPO.

sub

In de Spaanse media wordt sindsdien geprobeerd om het verhaal recht te zetten, zo meldt Buzzfeed. Wat blijkt: zowel de Spaanse politie als een woordvoerder van de supermarkt bevestigen dat er inderdaad geschoten is, maar dat is dan ook het enige dat klopt uit de overige nieuwsberichten. De dader was een verwarde Spanjaard uit Baskenland die iets in het Baskisch geroepen zou hebben. Ook droeg hij geen bomgordel. De dader is door een politieagent die in de winkel aanwezig kalm gehouden tot er versterking kwam. Niemand raakte gewond.

Een woordvoerder van de politie heeft tegen de Spain Report gezegd: ‘Hij had geen enkele band met terreur. Het was ook geen overval. Op de videobeelden is te zien hoe de man op een gegeven moment een banaan eet en een sigaret rookt.’

Het Britse The Sun paste al vrij snel de berichtgeving over het gebeuren aan. Andere media, waaronder The Daily Mail, maar ook TPO, hebben het bericht vooralsnog ongewijzigd gelaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)