40

Spaanse moeder verkoopt haar organen om te overleven

Moeder is wanhoop nabij: om huisvesting te kunnen betalen staan nier, deel van lever en hoornvlies te koop

De economische crisis hakt er in, en bij de één wat meer dan bij de ander. In Spanje heeft een werkloze Spaanse moeder echt de wanhoop bereikt: om te kunnen overleven heeft ze besloten een aantal van haar organen te koop aan te bieden.


De video is tot op heden alleen in het Spaans beschikbaar

Alleen door haar organen te verkopen kan ze de huisvesting voor haar en haar 22-jarige dochter bekostigen, meent ze. In een video, die op de website van de Spaanse krant El Mundo verscheen, biedt ze haar organen te koop aan.

De vrouw is, na jarenlange mishandelingen door haar voormalige partner, voor 66 procent arbeidsongeschikt verklaard. Per maand heeft ze slechts 426 euro te besteden, plus de kleine wezenvergoeding die haar dochter ontvangt sinds haar biologische vader is overleden.

In het interview zegt de vrouw geen andere familie te hebben dan haar dochter en niet te weten waar ze heen moet:

Ik wil alleen een huis, werk dat ik kan verrichten en genoeg geld om mijn dochter door haar studie te helpen. Ik moet gewoon doen wat kan voor mijn dochter. Haar leven is het belangrijkst. Mijn eigen leven kan me niets meer schelen.”

Daarom wil ze nu ieder orgaan uit haar lichaam verkopen, zonder welke ze nog wel kan leven.

Ik heb eerst een niet te koop aangeboden, nu bied ik ook mijn hoornvliezen, een van mijn longen, een stuk van mijn lever… Ik verkoop ieder orgaan uit mijn lichaam aan wie ervoor wil betalen.

De vrouw riskeert met haar oproep een celstraf van 12 jaar. Om die reden verschijnt ze ook anoniem in de video. Sinds 2009 is in Spanje de illegale handel in organen een misdrijf. Ze heeft tot op heden nog geen koper gevonden. Wel zou ze al contact hebben gehad met een dokter in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko. Hij zou haar mogelijk willen helpen.

NRC: Werkloze Spaanse moeder verkoopt haar organen om te overleven

Geef een reactie

Laatste reacties (40)