6

Rapport: Spaanse politie gebruikte excessief geweld in Catalonië

De Spaanse politie heeft zich schuldig gemaakt aan excessief geweld in aanloop naar en tijdens het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Humans Rights Watch (HRW) in een rapport. Kiezers en demonstranten die geen bedreiging vormden, werden door agenten geslagen met wapenstokken en beschoten met rubber kogels.

Tijdens het onderzoek naar het politieoptreden sprak HRW met Catalaanse stemmers in verschillende regio’s. Ook werden foto’s en videobeelden bekeken en werden medische rapporten bestudeerd.

In het rapport wordt onder andere de 70-jarige vrouw Magdalena Clara genoemd. Zij werd door agenten hardhandig tegen de grond gesmeten, waardoor ze haar pols brak. Ook de getuigenis van een 42-jarige monteur is in het verslag opgenomen. Hij werd opgepakt, viel daarbij op de grond, waarna hij tegen zijn hoofd werd geschopt.

‘De politie mag dan wel de wet aan zijn kant hebben gehad, maar dat gaf ze niet het recht om geweld tegen vredige demonstranten te gebruiken’, aldus HRW-onderzoeker Kartik Ra. Bij de politieacties raakten volgens de Catalaanse autoriteiten 893 mensen gewond.

Bron: NOS / cc-foto: Fotomoviemento

Geef een reactie

Laatste reacties (6)