74

Spaanse premier schrijft vervroegde verkiezingen uit

Regering Zapatero onder druk door economische malaise... Eigen arbeiderspartij PSOE drong aan op verkiezingen... Spanjaarden op 20 november naar de stembus

De Spaanse premier Zapatero heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. De regering Zapatero stond onder druk door de economische crisis in het land. De Spanjaarden gaan nu op 20 november naar de stembus in plaats van in maart 2012, zo melden de Spaanse media vrijdag.

De premier gaf om 12.30 uur een persconferentie op de Spaanse publieke omroep. De Spaanse krant El Mundo schrijft dat Zapatero’s eigen socialistische partij PSOE en kandidaat-premier Alfredo Pérez Rubalcaba om vervroegde verkiezingen hebben gevraagd, volgens sommige analisten in de hoop te kunnen profiteren van een economie die zomers een zetje krijgt dankzij het toerisme.

De regering Zapatero wordt verweten onvoldoende oplossingen te bieden voor de economische crisis. Spanje kampt onder andere met een zeer hoge werkloosheid en behoort, met Griekenland, Italië, Ierland en Portugal tot de zogeheten PIIGS-landen. De landen hebben te maken met een hoge staatsschuld en oplopend begrotingstekort. Griekenland en Ierland moesten al met leningen van andere EU-landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden ondersteund. In ruil hiervoor moeten de landen vaak draconische bezuinigingen doorvoeren om het begrotingsgat te dichten.

Spanje heeft tot nog toe geprobeerd dit voor te zijn door zelf aan hervormingen te beginnen, maar volgens velen met te weinig resultaat. De straten van Madrid waren dit voorjaar wekenlang gevuld met demonstranten. En ook bij de lokale verkiezingen in mei van dit jaar hebben de Spanjaarden hun onvrede laten spreken. De PSOE (Partido Socialista Obrero Español) leed een gevoelige nederlaag.

Ook nu nog vinden regelmatig straatprotesten plaats tegen de economische neergang. Spaanse activisten die zich ‘De Verontwaardigden’ noemen zijn woensdag vertrokken op een mars van Madrid naar het hart van Europa, Brussel. Ze hopen in hun lange voettocht steun te krijgen van andere Europeanen in hun strijd tegen overheden die buigen voor financiële instellingen en getroffenen van de financiële crisis links laten liggen.

Premier had Zapatero eerder al aangekondigd dat hij niet beschikbaar zou zijn voor een derde termijn. De PSOE gaat de verkiezingen in met oud-gediende Rubalcaba (60), die momenteel vice-premier is.

Lees meer bij El Mundo: 20-N: Elecciones generales

El Pais: Las elecciones serán el 20-N

Wall Street Journal: Spanish PM calls for elections

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (74)