9

Spaanse premier verder in het nauw door corruptieschandaal

Gevangen gezette penningmeester van regeringspartij PP krijgt te verstaan: Als je praat gaat je vrouw de gevangenis in

Het net lijkt zich steeds verder te sluiten rondom de Spaanse premier Mariano Rajoy. Na een nieuwe publicatie van de Spaanse krant El Mundo over corruptie binnen de regerende Partido Popular (PP, Volkspartij) dringt de oppositie aan op Rajoys aftreden.

El Mundo heeft sms’jes van Rajoy gepubliceerd waarin hij steun betuigt aan de penningmeester van de conservatie partij, Luis Bárcenas, die al in de cel zit op verdenking van corruptie. Dat meldt ook de NOS op basis van de berichtgeving in de Spaanse krant.

Bárcenas zou de spil zijn in een corruptienetwerk van de PP. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij steekpenningen aannam van bouwbedrijven, in ruil voor opdrachten. Het geld verdeelde hij onder hoge functionarissen van de partij. El Mundo publiceerde vorige week een pagina uit de originele boekhouding van de PP waaruit bleek dat Rajoy tussen 1997 en 1999 42.000 euro kreeg uitbetaald. Hij was toen minister onder premier José Maria Aznar.

De krant heeft de documenten overhandigd aan het Hooggerechtshof.  De PP ontkent dat er een schaduwboekhouding is geweest. Premier Rajoy heeft in het openbaar steeds verklaard dat hij niets van een affaire binnen zijn partij afwist. De sms-jes die El Mundo nu publiceert bewijzen het tegendeel. In de berichtjes, die een periode van drie jaar beslaan, steekt Rajoy Bárcenas een hart onder de riem.

Zwijgen
El Mundo schrijft maandag ook dat de PP probeert om Bárcenas het zwijgen op te leggen. “Als je praat, gaat je vrouw naar de gevangenis”, kreeg hij vorige week te verstaan van Javier Iglesias Redondo, jurist en vertrouweling van de PP. “Als je zwijgt valt Gallardón (minister van Justitie, red.) bij de laatste ministerraad van dit jaar en wordt jouw proces in september stilgelegd.”

Bárcenas verschijnt maandag voor het eerst voor de rechter. De zaak kwam begin dit haar aan het rollen toen een andere Spaanse krant,  El País, stukken publiceerde waaruit bleek dat Bárcenas, jarenlang geld wegzette op Zwitserse bankrekeningen.

El Mundo: ‘Si hablas tu mujer irá a prisión; si callas, caerá Gallardón y se anulará el proceso’

NOS: Premier Rajoy verder in het nauw

Foto-cc: Contando Estrelas

Geef een reactie

Laatste reacties (9)