15

Spaanse rechter gelast arrestatie Chinese ex-president Jiang Zemin

Interpol ingeschakeld wegens rol mensenrechtenschendingen in Tibet

De Spaanse onderzoeksrechter Ismael Moreno heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Jiang Zemin, de 88-jarige voormalige president van de Volksrepubliek China. Het bevel maakt deel uit van een acht jaar lopend onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Tibet.


Het internationale arrestatiebevel is mogelijk als gevolg van een Spaanse wet die justitie in staat stelt mensenrechtenschenders over de hele wereld op te sporen en vervolgen. Eerder zorgde de legendarische onderzoeksrechter Garzon er voor dat op grnd van zo’n arrestatiebevel de Chileense oud-dictator Pinochet tijdens een bezoek aan Londen werd opgepakt.

Jiang Zemin wordt beschuldigd van genocide in Tibet, het land dat in de jaren vijftig door China werd bezet. Ook ex-premier Li Peng en drie andere overheidsfunctionarissen worden gedagvaard in het kader van een klacht die is ingediend door mensenrechtenorganisaties en een Tibetaanse monnik die de Spaanse nationaliteit heeft.

De nieuwe conservatieve regering van Spanje wil in hoog tempo af van de wet die internationale vervolging van mensenrechtenschenders mogelijk maakt. Spaanse industrieën als het modehuis Zara hebben grote financiële belangen in China.

Sydney Morning Herald: Spain wants Chinese ex-president Jiang Zemin arrested over Tibet

Video: Ongedateerde beelden van Jiang Zemin die uitvalt naar een reporter die een kritische vraag stelt over Hong Kong

Geef een reactie

Laatste reacties (15)