Laatste update 12:32
27

Spaanse regering weggestuurd wegens corruptie

Voor het eerst is een Spaanse premier afgezet middels een stemming in het parlement. De conservatieve Mariano Rajoy kan zijn biezen pakken nadat een absolute meerderheid een motie van wantrouwen tegen hem steunde. Die motie werd vorige maand ingediend door de Spaanse Arbeiderspartij PSOE nadat een dag eerder zware straffen waren uitgedeeld in een corruptiezaak waarin de PP, de partij van Rajoy, betrokken was. De sociaaldemocraat Pedro Sanchez, leider van PSOE, wordt nu premier.

Rajoy kwam ten val omdat de Baskische nationalistische PNV de motie steunde. Die partij wil zich normaal gesproken niet met Spaanse aangelegenheden bemoeien maar zag daar nu vanwege ethische overwegingen vanaf. De rechtse oppositiepartij Ciudadanos wilde de PP alleen steunen als er nieuwe verkiezingen zouden worden uitgeschreven.

Rajoy verdedigde zich met de stelling dat er weliswaar leden van de PP zijn die corrupt zijn maar dat de partij zelf niet corrupt was. Ook vroeg hij zich hardop af waar de PSOE de morele autoriteit vandaan haalde om hem te veroordelen omdat die partij ook te maken heeft gehad met corruptieschandalen: “Zijn jullie soms Moeder Theresa?”

Sanchez heeft beloofd nieuwe verkiezingen uit te schrijven, de vorige waren in 2016, maar wil eerst nog wat sociale hervormingen doorvoeren. De PSOE heeft 84 zetels in het 350 leden tellende parlement.

cc-foto: La Moncloa – Gobierno de España

Geef een reactie

Laatste reacties (27)