15

Spanjaarden eisen republiek

76-jarige Juan Carlos treedt af, wordt opgevolgd door zoon Felipe (46) ... Duizenden republikeinen demonstreren tegen monarchie

De Spaanse koning Juan Carlos maakt plaats voor zijn zoon Felipe. Dat heeft premier Mariano Rajoy maandagchtend bekend gemaakt. De koning kampt de laatste tijd met zijn gezondheid en wordt achtervolgd door een reeks schandalen.


Updates onderaan

Felipe passeert bij de opvolging twee oudere zussen omdat volgens de Spaanse wet een man voorrang heeft bij het bemachtigen van de troon.

Juan Carlos werd in 1975 koning na het overlijden van dictator Franco die sinds de Spaanse Burgeroorlog in de jaren dertig met een schrikbewind over het land had geheerst. Begin jaren tachtig speelde de koning een beslissende rol bij het doen mislukken van een poging tot staatsgreep van opstandige militairen doordat hij als opperbevelhebber op tv verscheen en de troepen tot trouw aan de democratie maande.

Juan Carlos raakte de laatste tijd in opspraak door uitzinnige jachtpartijen en financiële schandalen van zijn dochter. Wanneer de troonswisseling plaatsvindt is nog niet bekend.

Update 22.00 uur:
In verschillende Spaanse steden zijn duizenden betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen de monarchie. De vandaag aangekondigde troonswisseling was voor republikeinse groeperingen een signaal om op te roepen tot demonstraties. De oproep werd vooral via sociale media verspreid. Onder meer in Madrid, Barcelona en Bilbao werd gedemonstreerd. De politieke partijen Verenigd Links en Podemos steunden de oproep van de republikeinen. Podemos is een nieuwe partij, die voor een republiek is en vorige zondag 5 zetels won bij de Europese verkiezingen.

cc-foto: La Moncloa 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)