Laatste update 21 september 2017, 12:11
15

Spanje arresteert Catalaanse ambtenaren, neemt regiobestuur over

Woensdagochtend zijn in Spanje veertien hoge Catalaanse ambtenaren opgepakt bij invallen door de Spaanse politie. Die invallen werden gedaan in opdracht van de regering en werden uitgevoerd op negen kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. De Catalanen willen op 1 oktober stemmen over onafhankelijkheid. Dat referendum is door het Constitutioneel Hof verboden.

De Guardia Civil viel panden binnen waar het bestuur zich bezighoudt met buitenlandse relaties en sociale en economische zaken. De agenten waren op zoek naar documenten die aantonen dat geld bestemd voor het regiobestuur ingezet is voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Onder de opgepakte ambtenaren is Josep Maria Jové, de tweede man op het Catalaanse ministerie van Economische Zaken. De Spaanse overheid heeft Catalonië vrijwel alle financiële verantwoordelijkheid ontnomen.

Binnen de Catalaanse regering wordt met afschuw gereageerd op de Spaanse inval. De Catalaanse bevolking wordt opgeroepen op 1 oktober gewoon naar de stembus te gaan om de democratie ‘te verdedigen’ tegen het ‘totalitaire’ Spanje. Volgens de Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft Spanje met de acties de autonomie van Catalonië opgeheven.

De Spaanse premier Rajoy heeft ondertussen van de Catalanen geëist dat zij zich aan de Spaanse wet houden en het referendum niet laten doorgaan. Eerder al kwam het tot een botsing tussen Rajoy en ruim zevenhonderd Catalaanse burgemeesters die van plan zijn de stembussen te openen.

Drie jaar geleden werd ook al een, hetzij officieus, referendum georganiseerd. Slechts 2,3 miljoen van de 5,4 miljoen stemgerechtigden kwam toen opdagen. Zij stemden wel met 80 procent voor afscheiding van Spanje. Voor het referendum van 1 oktober wordt een hogere opkomst verwacht, helemaal nu Spanje met harde hand heeft laten zien dat het de Catalanen koste wat kost binnenboord wil houden.

Bronnen: NOS, NU.nl, The Guardian

Geef een reactie

Laatste reacties (15)