25

Spanje doet er alles aan om referendum in Catalonië te blokkeren

Zaterdagavond zijn zo’n 10.000 mensen in Barcelona de straat op gegaan om te demonstreren tegen het aanstaande referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Ze zwaaien met de Spaanse vlag en spreken in leuzen onder meer hun steun uit voor de Spaanse politie en ‘leve Spanje!’ Ook in Valencia, Sevilla en een aantal andere steden vonden soortgelijke demonstraties plaats.

Het referendum, dat zondag wordt gehouden, is door de Spaanse rechter verboden en illegaal verklaard. De Catalaanse regering houdt echter voet bij stuk. De schoolgebouwen waar gestemd kan worden, zijn nu bezet. Zondagochtend om 06.00 moet iedereen weg zijn, zo niet dat zal de politie ze ontruimen. Zo’n 1300 andere scholen en gebouwen zouden door de Spaanse autoriteiten zijn afgegrendeld. Ook heeft de politie het Catalaanse communicatiecentrum bezet. De stemmen kunnen daardoor niet verwerkt worden.

Met instemming van het regionale parlement, heeft de Catalaanse regioregering een ‘bindend’ referendum uitgeschreven. Als een meerderheid van de kiezers voor een ‘Catalaanse republiek’ stemt, kan Catalonië binnen twee etmalen een afscheidingsproces in gang zetten.

Reuters: Thousands of pro-Spanish unity demonstrators gather in Barcelona

cc-foto: Adolfo Juan

Geef een reactie

Laatste reacties (25)