Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje politiek verdeeld na verkiezingen

  •  
21-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
spanje_300_03.jpg
Regeringspartij is absolute meerderheid kwijt en moet voor het eerst coalitie vormen ... Spanjaarden maken einde aan historisch tweepartijenstelsel
De Spaanse verkiezingen van zondag hebben tot grote politieke verdeeldheid geleid. De regerende conservatieve partij van de huidige premier Mariano Rajoy heeft flink in moeten leveren. De partij is haar absolute meerderheid kwijt en kan niet langer alleen regeren. Het is de eerste keer in de Spaanse geschiedenis dat er een coalitie gevormd moet worden.
Na het tellen van zo’n 85 procent van de stemmen op maandagochtend, lijkt de verdeling van de 350 Spaanse parlementszetels de volgende: 122 zetels voor de conservatieve PP, 92 zetels voor de socialisten, 69 voor linkse burgerbeweging Podemos en 38 voor het centrumliberale Ciudadanos. De overige partijen verdelen de resterende zetels. 
Qua zetelaantal ligt een coalitie met de socialisten het meest voor de hand. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk, aangezien leider van de socialisten Pedro Sánchez tijdens de verkiezingen heeft gezegd dat de premier moet opstappen wegens corruptie binnen diens partij. Sánchez deed die uitspraak tijdens het enige debat waar Rajoy aan deelnam. 
spanje_uitslag_300
De versnipperde uitslag luidt een nieuw politiek tijdperk in voor de Spanjaarden. Het land kent geen coalitieregeringen en is de afgelopen decennia beurtelings bestuurd door de twee grootste partijen. De partij die nu als derde uit strijd is gekomen, Podemos, is de Spaanse evenknie van het Griekse Syriza en is voortgekomen uit straatprotesten. Welke coalitie er nu gevormd zal worden is onduidelijk. Volgens analisten is het moeilijk te bepalen welke samenwerking voldoende steun zal krijgen voor het vormen van een regering.
Bron: De Morgen Foto: YouTube Grafiek: Screenshot El Pais

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.