37

Spanje schaft recht op abortus af

Conservatieve regering ontneemt vrouwen zelfbeschikkingsrecht

Spaanse vrouwen zijn binnenkort niet meer ‘baas in eigen buik’. Als ze onbedoeld zwanger raken en een zwangerschap willen afbreken mag dat niet meer van de overheid.

Vrouwen het recht op zelfbeschikking ontnemen is in de meeste landen een conservatief stokpaardje. Nu in Spanje een conservatieve regering aan de macht is, wordt de maatregel ook daadwerkelijk doorgevoerd. Het kabinet heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat vrouwen het recht op abortus ontneemt. Tot nu toe mochten vrouwen tot aan de 14e week hun zwangerschap laten afbreken en tot 22 weken als de foetus ernstige gebreken kent.

Volgens de nieuwe wet is abortus alleen toegestaan bij verkrachting of als de gezondheid van de moeder ernstig bedreigd wordt. Critici noemen de nieuwe wet een terugkeer naar de jaren tachtig toen abortus in het katholieke land verboden was. De wet zal naar verwachting gesteund worden door het parlement waar de conservatieven over een meerderheid beschikken. De oppositie onder leiding van de socialisten heeft massale protesten aangekondigd. Volgens opiniepeilingen steunen meer mensen de huidige wet dan het terugdraaien van de rechten, maar het vershcil bedraagt slechts enkele procenten.

cc-foto: HazteOir.org, een anti-abortus demonstratie in Madrid, november 2013

Geef een reactie

Laatste reacties (37)