38

Spanje schiet Open Arms te hulp, haalt bootmigranten op met marineschip

Spanje stuurt het 93 meter lange patrouilleschip Audaz naar het reddingsschip Open Arms dat bij Lampedusa voor anker ligt met tientallen geredde migranten die al 19 dagen aan boord verblijven. De situatie is erbarmelijk. De Audaz neemt de Open Arms vervolgens mee naar Mallorca waar de migranten zullen worden opgevangen. Italië weigert de migranten toe te laten. NRC schrijft:

Omstandigheden aan boord verslechterden snel: opvarenden zouden volgens de bemanning suïcidaal zijn en er zouden vechtpartijen uitbreken. Zondag en dinsdag sprongen meerdere migranten overboord, in een poging om het nabijgelegen Lampedusa dan maar zwemmend te bereiken. Sommigen werden teruggehaald, anderen werden door de Italiaanse kustwacht aan wal gezet. In een poging de patstelling op te lossen, stelde de Spaanse president zondag de haven van Algeciras open voor het schip. Open Arms zette echter geen koers naar de haven. De bestemming – op nog zo’n vijf dagen varen – is volgens de hulpverleners, gelet op de situatie aan boord, „onhaalbaar”.

Spanje had al eerder aangeboden de migranten op te nemen, samen met andere Europese landen maar de extreemrechtse vicepremier Salvini weigerde daar aan mee te werken. Uiteindelijk mochten dit weekeinde wel de kinderen en zieken van boord. Enkele migranten sprongen in wanhoop overboord. Het land benadrukte nog eens dat de EU-landen een oplossing moeten vinden voor het probleem en dat niet steeds afschuiven op de landen aan de Middellandse Zee. Griekenland maakte bekend dat er door de kustwacht in juli meer dan 5000 migranten zijn tegengehouden die Europa over zee trachtten te bereiken.

cc-foto: Norbert Möller

Geef een reactie

Laatste reacties (38)