17

Spanje start nieuwe ruzie over Gibraltar

Spaanse conservatieven halen stokpaardje van stal ... Gibraltar: Dit zijn Noord-Koreaanse praktijken

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken dreigt inwoners van Gibraltar het leven zuur te maken. De politicus van de regerende conservatieve partij sloeg taal uit die volgens Gibraltar niet meer is gehoord sinds de jaren 60, toen de fascisten onder dictator Franco het land regeerden. De Britse regering is bezorgd.

Gibraltar“Het feestje is over,” riep Jose Garcia-Margallo dit weekend in een interview met de Spaanse conservatieve krant ABC. De minister dreigde dat Spanje voortaan een tol van 50 euro kan gaan heffen voor ieder voertuig dat de Britse enclave in het zuidelijke puntje van het land verlaat of binnengaat. Die maatregel zou betekenen dat de inwoners van Gibraltar praktisch opgesloten raken en bijvoorbeeld hun baan in Spanje moeten opgeven. Ook dreigde de minister vliegtuigen met bestemming Gibraltar de toegang tot het Spaanse luchtruim te ontzeggen. Verder kondigde hij aan een onderzoek in te stellen naar onroerend goed bezittingen van Gribralteken in Spanje. Inmiddels zijn al strengere controles aan de grensovergang ingevoerd waardoor de wachttijden oplopen tot zeven uur.

Directe aanleiding voor het conflict is de aanleg van een kunstmatig rif. Spaanse vissers zouden daardoor getroffen worden omdat de visstand in het gebied er schade door oploopt. De chief van Gibraltar zegt dat de dreigementen van Spanje doen denken aan die van Noord-Korea.

Volgens de Spaanse minister Garcia-Margallo was de vorige – socialistische – regering te ‘soft’ inzake Gibraltar. De rotspunt waar ongeveer dertigduizend mensen wonen is sinds de Vrede van Utrecht uit 1713 officieel Brits grondgebied. Die situatie is nationalistische Spanjaarden al jaren een doorn in het oog. De inwoners van Gibraltar hebben zich in een referendum met een overweldigende meerderheid uitgesproken tegen opheffing van de Britse zeggenschap. Spanje heeft zelf overigens een enclave in Marokko.

Guardian: Gibraltar chief minister accuses Spain of sabre-rattling

BBC: Gibraltar row will be resolved, says UK Foreign Office

Photo credit: Chodaboy / Foter / CC BY-NC-ND

Geef een reactie

Laatste reacties (17)