Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje trekt strenge abortuswet in

  •  
23-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
abortusspanje300.jpg
Update: Minister treedt af ... Vrouwen vreesden te moeten uitwijken naar het buitenland voor afbreken zwangerschap ... Overwinning voor progressieve Spanjaarden
De omstreden Spaanse abortuswet die in ontwikkeling was, wordt geschrapt. Het wetsvoorstel hield in dat vrouwen alleen abortus zouden kunnen laten plegen wanneer de zwangerschap een gevolg is van verkrachting of wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is.
Update onderaan artikel
Premier Rajoymag ziet zijn geesteskind dan wel van tafel geveegd worden, toch laat hij het idee van het wetsvoorstel niet in zijn geheel varen. Zo wil hij nog steeds nadenken over een verandering van de abortuswet zoals die nu is, want die moet volgens Rajoy strenger worden.
De huidige abortuswet in Spanje staat abortus toe in de eerste veertien weken van de zwangerschap. Ook moeten meisjes onder de achttien jaar eerst toestemming vragen aan hun ouders voordat de ingreep uitgevoerd mag worden. Vrouwen in Spanje vreesden dat als de wet aangenomen zou worden door het parlement, ze voor het uitvoeren van een abortus naar het buitenland zouden moeten uitwijken.
Het oorspronkelijke voorstel kreeg veel kritiek te verduren. Zo waren er verschillende grote protestacties in Madrid afgelopen weekend. De premier zegt dat het wetsvoorstel is gesneuveld omdat er geen overeenstemming over was. 
Update 18.10 Alberto Ruiz-Gallardón, minister van Justitie, heeft volgens de nieuwszender France24 zijn functie neergelegd nadat zijn voorstel voor een hernieuwde strengere abortuswet van tafel moest.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.