21

Spanje voert wereldlijst gezondheid aan, Nederland zakt verder weg

Spanje is het gezondste land ter wereld. Dat stelt de Bloomberg 2019 Healthiest Country Index, een vergelijking door onder meer het Institute for Health Metrics and Evaluation van de University of Washington van 169 landen op basis van factoren die de gezondheid bevorderen. Spanje kent de hoogste levensverwachting bij geboorte – 86 jaar – en verdringt Italië dat in 2017 nog op 1 stond naar de tweede plaats. Daarna volgen Japan, Singapore en Zwitserland. In de top 10 staan 6 Europese landen. De Verenigde Staten van Amerika zijn ook een plaats gezakt en staan nu op 35.

Spanje kent een goede zuigelingenzorg die wordt verzorgd door publieke zorgverleners. Het land heeft ook een afname van dodelijke slachtoffers van hart- en vaatziekten en kanker weten te bewerkstelligen.

Nederland is gezakt van de dertiende naar de vijftiende plaats en moet van de Europese landen verder Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Finland boven zich dulden. In 2015 stond Nederland nog op de achtste plaats. Spanje stond toen op de zevende plaats.

cc-foto: Las Frutas de Paula

Geef een reactie

Laatste reacties (21)