33

Spanje zegt sorry voor sluiten luchtruim voor Boliviaanse president

Evo Morales mocht Spaans luchtruim niet in omdat landen - onterecht - vermoedden dat klokkenluider Snowden aan boord zou zijn

Spanje heeft maandag zijn excuses aangeboden aan Bolivia voor het afsluiten van het luchtruim voor een vlucht van de Boliviaanse president Evo Morales. Op 2 juli werd het ruim gesloten omdat men ervan uitging dat klokkenluider Snowden aan boord van het vliegtuig zou zijn. Op de terugweg vanuit Moskou werd Morales gedwongen een tussenlanding in Oostenrijk te maken.

Naast Spanje besloten ook Portugal, Frankrijk en Italië hun luchtruim te sluiten voor de vlucht van de Boliviaanse president. Het regeringsvliegtuig werd zo gedwongen een tussenlanding te maken in Oostenrijk, waar Morales dertien uur werd opgehouden, totdat kon worden vastgesteld dat Snowden niet aan boord was.

Als reactie hierop riepen de landen van de Mercosur (Argentinië, Brazilië, Urugay en Venezuela) hun ambassadeurs terug uit Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk voor overleg. De Zuid-Amerikaanse leiders beschouwen het weren van Morales’ vliegtuig als “ongefundeerd, discriminerend en willekeurig” en een “flagrante schending van de principes van het internationale recht”. Ze eisten dan ook excuses van de vier landen die hun luchtruim sloten. 

El País: España se disculpa ante Bolivia por el incidente con el avión de Evo Morales

cc-foto: Alain Bachellier

Geef een reactie

Laatste reacties (33)