37

Spanning bij viering 1-jarig bestaan Pegida

Politie bewaakt grens tussen duizenden voor- en tegenstanders bij jubileum extreemrechtse organisatie

De spanning loopt op bij de viering van het 1-jarig bestaan van Pegida, de Duitse anti-islambeweging. Op het Theaterplatz in Dresden zouden maandagavond ongeveer 20.000 aanhangers zich verzameld hebben. Daar tegenover staan 10.000 tegendemonstranten. De politie probeert alle partijen zo goed mogelijk uit elkaar te houden om opstootjes te voorkomen.

Het AD meldt dat er een cameraman is die gewond is geraakt. Hij zou door Pegida-leden op de grond geduwd zijn en vervolgens werd zijn camera vertrapt. Ook wordt er over en weer vuurwerk gegooid, door zowel voor- als tegenstanders. Daarnaast meldt NOS dat een Duitse Pegida- lid zwaargewond is geraakt door een ijzeren staaf waarmee hij geslagen zou zijn. 

De Duitse autoriteiten hebben alle zeilen bijgezet om de jubileumviering van Pegida zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Zo zijn er meer dan duizend agenten ingezet en ook de federale Bundespolizei staat paraat om in te grijpen. 

De Duitse bondskanselier, Angela Merkel riep eerder de bevolking in de media op om niet bij de demonstratie aanwezig te zijn en Pegida te vermijden omdat de harten van de leden ‘vol met vooroordelen, kilte en zelfs haat’ zouden zijn. 

Haar oproep blijkt niet onterecht aangezien de viering vanmiddag al positief begon met anti-Merkel spandoeken en zelfs posters waar de bondskanselier als Hitler op afgebeeld staat. Zie onderstaande foto die door Duitse krant das Bild op Twitter geplaatst is.

cc foto: Metropolico

Geef een reactie

Laatste reacties (37)