32

Spanning in coalitie na verzoek VS om in Uruzgan te blijven

Verhagen blij met Amerikaanse steun om langer te blijven, Bos volhardt in vertrek, Koenders wil alleen ontwikkelingsprojecten

De druk op Nederland neemt toe om langer in Afghanistan te blijven. Premier Balkenende is woensdag gebeld door de Amerikaanse vice-president Joe Biden, die de hoop uitsprak dat Nederland ook na 2010 bij Afghanistan betrokken blijft.

Biden belde om een toelichting te geven op de nieuwe Afghaanse strategie van president Obama, die de troepenmacht op korte termijn wil vergroten om de strijd tegen de Taliban snel te beslechten. In 2012 wil hij de troepenmacht hebben teruggetrokken. Daarmee blijven de geallieerden wel langer in het land dan Nederland van plan is.

Balkenende heeft volgens de Rijksvoorlichtingsdienst tegen Biden gezegd dat Nederland de nieuwe Amerikaanse strategie verwelkomt, maar dat er nog geen besluit is genomen over de Nederlandse betrokkenheid na 2010.

NAVO-chef Rasmussen heeft Nederland ook opgeroepen om na te denken over verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan, die in augustus afloopt.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken, die veel welwillender staat tegenover een langer verblijf in Uruzgan dan Balkenende en Defensie-minister Van Middelkoop, sprak zijn eigen premier vanavond wederom tegen in EénVandaag. Verhagen ziet in het nieuwe beleid van Obama juist een reden om langer te blijven.

Coalitiegenoot PvdA heeft bij monde van vice-premier Wouter Bos al laten weten dat een langer verblijf in Afghanistan onbespreekbaar is. Ook het overgrote deel van de oppositie is tegen langer blijven. 

Geef een reactie

Laatste reacties (32)