9

Spanning in Istanbul om te snijden na aanslagen

Aanslag op Amerikaans consulaat … Bomaanslag op politiebureau ... Aanslagen nog niet opgeëist, al geeft menigte PKK de schuld

In Istanbul zijn vannacht twee aanslagen gepleegd; op het gebouw van het Amerikaanse consulaat openden twee mensen het vuur. De daders vluchtten toen de politie terugschoot. Er zijn geen gewonden gevallen. Eerder op de avond ontplofte er een bom op een politiebureau. Een groot deel van het gebouw zou zijn weggeblazen. Hierbij zouden zeker tien mensen gewond zijn geraakt, de twee aanslagplegers zouden zijn gedood.

De Turkse politie geeft geen informatie vrij over een dodental, maar zegt in een verklaring wel dat drie politieagenten en zeven burgers gewond zouden zijn geraakt en naar het ziekenhuis zouden zijn gebracht. Het vermoeden is dat het om een zelfmoordaanslag zou gaan. De Volkskrant schrijft overigens dat bij de aanslag op het politiebureau, drie agenten gedood zouden zijn.

De aanslag is nog niet opgeëist. Toch verzamelde een groep mensen zich nabij het politiebureau. Daar riepen ze anti-PKK leuzen.

De spanning tussen de Koerden en de Turken is al weken om te snijden, nadat de Turkse president vorige maand de aanval op PKK weer heeft geopend, na een jarenlange wapenstilstand. In totaal zijn zeker 390 PKK-strijders om het leven gebracht. Cemil Bayik, medeoprichter van de Koerdische Arbeiderspartij, meent dat Turkije IS probeert te beschermen, door de Koerden aan te vallen. Bayik:

De Turken beweren dat ze vechten tegen IS, maar eigenlijk zijn ze aan het strijden tegen de PKK. Dat doen ze om de strijd van de Koerden van de PKK tegen IS te beperken. Turkije beschermt IS.

Bayik houdt Erdogan verantwoordelijk voor de groei van IS. Doordat Turkije niet eerder ingreep, kon IS groeien en grote delen van Syrië innemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)