76

Spanning over bijdrage Hirsch Ballin op congres

Hirsch Ballin verklapt niet wat hij gaat zeggen op het CDA-congres, maar hij is "bezorgd" over zijn partij. In eerder interview zei hij dat CDA en PVV ideologisch te ver uit elkaar liggen

Minister Hirsch Ballin (Justitie) heeft spreektijd aangevraagd op het partijcongres, dat het CDA zal houden zodra er een conceptregeerakkoord ligt met VVD en PVV. De CDA-prominent wil niet verklappen wat hij daar gaat zeggen. Maar op Radio 1 stelde hij: “Ik maak me zorgen over de toekomst van de partij, als er zo veel verdeeldheid is.”


Hirsch Ballin staat erom bekend dat hij antwoorden op persvragen zo voorzichtig (lees: vaag) mogelijk formuleert. Uit het gesprek met Radio 1 valt moeilijk op te maken of de minister zich op het congres voor of tegen een samenwerking met de PVV zal uitspreken. Hij zegt hierover slechts dat dit “een heel ingrijpende zaak” is voor het CDA.

Hij zegt verder dat nu de CDA-leden de kans krijgen zich uit te spreken en dat “dit CDA-lid te Tilburg” die niet voorbij wil laten gaan. “Het is een belangrijk moment in de politieke geschiedenis.”

Iemand die nauw betrokken is bij de formatie heeft Hirsch Ballin over het akkoord in wording te verstaan gegeven: “Wait and see. Maar wait is niet rust nemen en see is altijd goed opletten”, zegt hij.

In een interview met de Volkskrant in 2009 zei Hirsch Ballin wel dat wat hem betreft het CDA en de PVV ideologische mijlenver uit elkaar liggen. Hieronder de laatste twee vragen uit dat interview:  

Kan het CDA überhaupt met de PVV regeren? “Het begint met staan voor je principes. Als de kiezer heeft gesproken, komt samenwerking in een coalitie aan de orde. We hebben er als CDA heel wat ervaring mee dat binnen zo’n coalitie een bepaalde bandbreedte aan verschillen mag bestaan.”
Maar sommige bandbreedtes zijn te groot? “Ja. En ik geloof niet dat in dit geval onze opvattingen over de democratische rechtsstaat het probleem zijn.”

Geef een reactie

Laatste reacties (76)