14

Spanningen tussen Zambianen en Chinezen lopen op

'Loon en arbeidsomstandigheden abominabel'

Zambiaanse mijnwerkers zijn afgelopen weekeinde in conflict gekomen met de Chinese leiding van een kolenmijn. Ze klaagden over hun loon waarna het uit de hand liep. De arbeiders duwden een wagen tegen de Chinese opzichter waardoor hij overleed. Het is de zoveelste geval van spanningen tussen Zambianen en Chinezen.

De Zambianen klagen al langer over de loon, achterstallige betalingen en arbeidsomstandigheden. Ze verdienen omgerekend 56 euro, een maandloon die onder het nieuw vastgestelde landelijk minimum ligt. 

De Collum-mijn in het Zambiaanse Sinazongwe is berucht vanwege incidenten tussen de Chinese leiding en de Zambiaanse arbeiders. Eind 2010 werden er elf mijnwerkers met hagel beschoten toen ze bij het Chinese management klaagden over hun salaris. Twee managers werden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van poging tot moord, maar die aanklacht werd ingetrokken. Tot grote woede van vakbonden en oppositieleden.

In 2005 werd de Chinese leiding van een kopermijn van nalatigheid beschuldigd toen 51 mijnwerkers omkwamen bij een van de dodelijkste explosies ooit. Maar het bedrijf mocht van de Zambiaanse overheid doorgaan met delven.

Het jaar daarop schoten Chinese managers van een andere kopermijn zes arbeiders dood. Human Rights Watch heeft in een eind vorig jaar verschenen rapport melding gemaakt van discriminatie, dreigementen en misbruik door Chinees management in verschillende bedrijven in Zambia.

China heeft ruim een miljard dollar geïnvesteerd in de Zambiaanse kolen- en vooral kopermijnen, de belangrijkste sector in het land. Maar de manier waarop de Chinezen de Zambianen behandelen leidt tot veel onvrede. Dat de Zambiaanse overheid het gedrag van de Chinezen door de vingers ziet ook.

Trouw: Verzet tegen Chinezen neemt toe
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)