Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SPD gaat overstag: toch praten met Merkel

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8453630381_862dc8b0d9_o

© cc-foto: Council of the European Union https://flic.kr/p/dT24MX

De Duitse sociaaldemocratische SPD is teruggekomen van het standpunt dat de partij na de verkiezingsnederlaag van september buiten de regering moet blijven. Nu de onderhandelingen tussen CDU, de Groenen en rechtse FPD zijn gestrand omdat de laatste partij afhaakte, heeft de SPD-top na lang beraad vannacht groen licht gegeven voor gesprekken met Merkel.
"Het lijkt erop dat de Duitse sociaal-democraten geen voorwaarden vooraf stellen aan de gesprekken, die naar alle waarschijnlijkheid in eerste instantie worden gevoerd met de CDU en haar Beierse zusterpartij CSU. De christen-democraten zijn na de verkiezingen van 24 september als grootste partij uit de bus gekomen."
De twee partijen verloren weliswaar zetels bij de verkiezingen maar beschikken nog steeds over een forse meerderheid in de Bondsdag: 399 zetels op een totaal van 598.
Het partijcongres spreekt zich over twee weken uit over het besluit om weer te onderhandelen. Naast de mogelijkheid samen met de CDU van Merkel een regering te vormen bestaat ook de mogelijkheid dat de SPD een minderheidsregering van Merkel zal steunen. Merkel zelf geeft de voorkeur aan een meerderheidsregering. Een groep prominente SPD’ers stelt in een open brief voor dat gewerkt gaat worden aan een coalitie van CDU/CSU, SPD en de Groenen.

Meer over:

nieuws, duitsland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.