11

SPD-kandidaat Olaf Scholz wint tv-debat Duitse verkiezingen glansrijk

Geen video? Klik hier.

Olaf Scholz, de kandidaat van de sociaaldemocratische SPD, heeft zondag een tv-debat met twee rivalen overtuigend gewonnen. Zo’n duizend ondervraagde kijkers vonden na afloop veruit dat hij het meest overtuigend en meest competent is. Gevraagd naar wie het sympathiekst is en wie de grootste daadkracht uitstraalt werd Scholz wel voorbijgestreefd door zijn Groenen-concurrent Annalena Baerbock. CDU-kandidaat Armin Laschet scoorde op alle onderdelen het slechtst. Het is als het tweede tv-debat dat Scholz wint in de aanloop naar de verkiezingen van 26 september.

Laschet tracht op Scholz in te lopen door hem als onbetrouwbaar af te schilderen. Dat zaaien van wantrouwen leidt tot polarisatie.

NRC schrijft:

Laschet had zaterdag op het congres van zusterpartij CSU gezegd dat de SPD sinds WOII „altijd aan de verkeerde kant van de geschiedenis” heeft gestaan – hij bedoelde sociaal-economisch, legde zijn team later uit. CSU-leider Markus Söder voorspelde dat een regering met linkse SPD’ers „een griezelkabinet” zou zijn. Waarop een SPD-voorman Laschet „een mini-Trump” noemde. En toen moest het tweede lijsttrekkersdebat zondagavond, het op een na laatste voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september, nog beginnen.

Een samenvatting van het debat (hier de hele uitzending):

Geen video? Klik hier.

Een Engelstalige samenvatting door de Franse publieke omroep:

Geen video? Klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)