Laatste update 14:59
44

SPD-leden geven groen licht voor nieuwe coalitie met Merkel

Een ruime meerderheid van de SPD-leden heeft ingestemd in met een nieuw coalitieakkoord tussen sociaal-democraten en de CDU/CSU. 78 procent van de 463.723 leden bracht een stem uit. 239.604 leden (66 procent) kozen voor Ja, 123.329 stemden Nein. 14.943 stemmen waren ongeldig en 24.000 stemmen afkomstig van nieuwe leden.

De goedkeuring betekent dat Duitsland na vijf maanden onderhandelen binnen twee weken een nieuwe regering onder leiding van Angela Merkel kan hebben.

Op de uitslag werd met spanning gewacht omdat er veel weerstand was tegen de hernieuwde samenwerking. De SPD verloor bij de laatste verkiezing veel kiezers.

Update:
Kevin Kühnert, die vanuit de Jonge Socialisten campagne voerde tegen het akkoord, reageerde teleurgesteld op de uitslag. “Teleurstelling voert de boventoon bij mij en de Jonge Socialisten. We zullen de regering nauwlettend in de gaten houden. Van beide zijden,” zegt hij in The Guardian.

De voormalige Jonge Socialisten-leider Andrea Nahles wordt vermoedelijk de nieuwe leider van de SPD, de eerste vrouw in de 155-jarige geschiedenis van de sociaal-democratische partij. Zij zal de teloorgang trachten te keren door een aanvallender houding tegen de CDU aan te nemen.

cc-foto: EU2017EE Estonian Presidency

Geef een reactie

Laatste reacties (44)