Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SPD-leden kiezen voor linksere koers met nieuwe partijvoorzitters

  •  
01-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Esken and Walter-Borjans win race for SPD party leadership	

© epa08035683 Newly elected co-leaders of the German Social Democratic Party (SPD), Norbert Walter-Borjans (L) and Saskia Esken (R) celebrate on stage after the announcement of the new SPD lead

Er breken spannende tijden aan voor de Duitse regeringscoalitie, nu de linkse Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken de strijd om het voorzitterschap van de SPD hebben gewonnen. Zij kregen 53 procent van de stemmen. Hun gematigde tegenstanders Olaf Scholz (minister van Financiën) en Klara Geywitz kregen ongeveer 45 procent van de stemmen. Komende week moet de uitverkiezing van Walter-Borhans en Esken nog worden bekrachtigd op het partijcongres. Het is de eerste keer dat de SPD een duovoorzitterschap krijgt.
Tijdens de campagne pleitten Scholz en Geywitz voor voortzetting van de huidige ‘Grote Coalitie’ met CDU en CSU. Norbert Walter-Borjans en Esken, afkomstig uit de linkervleugel van de SPD, toonden zich daarentegen kritisch op de regering. Zij pleitten ervoor om het coalitieakkoord open te breken en opnieuw om tafel te gaan zitten met CDU en CSU. Het linkse duo wil miljarden euro’s extra investeren in klimaat en infrastructuur en een minimumloon van 12 euro per uur, schrijft Der Spiegel.
Met de verkiezing van Walter-Borjans en Esken heeft de SPD na een half jaar weer nieuwe leiders. Begin juni legde de voormalige minister voor Sociale Zaken Andrea Nahles het voorzitterschap neer. Haar positie was onhoudbaar geworden na de slechte resultaten van de SPD bij de Europese verkiezingen. De sociaaldemocraten haalden daarbij slechts 16 procent van de stemmen. Daarmee bleven ze niet alleen flink achter bij CDU/CSU (29 procent), maar ook bij de Groenen (21 procent).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.