27

SPD-leider: Splits de banken

Scheiding in nuts- en investeringsbanken forceren ... Burgers niet laten opdraaien voor gokverliezen

De leider van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD wil dat de activiteiten van banken gesplitst worden. Het risicovolle ‘zakenbankieren’ moet losgemaakt worden van de overige dienstverlening. Daarmee moet voorkomen worden dat de burger in de toekomst weer opdraait voor het rampzalige gedrag van de investeringsafdelingen.

In een interview met Der Spiegel zegt voorzitter Sigmar Gabriel:

We moeten banken terugdringen in hun rol als dienstverleners voor de echte economie. De juiste maatregel zou zijn om het zakenbankieren te splitsen van het reguliere bankieren. Ieder middelgroot bedrijf dat een lening nodig heeft zal in de problemen komen als een bank met bankroet wordt bedreigd vanwege verkeerd gokken door de investeringstak.

(…)

Ik wil een groot bord op de deur hangen van de zakenbanksector met de tekst ‘Staatsgarantie eindigt hier’. Ik heb niets tegen mensen die willen speculeren met hun geld. Noch wil ik mensen verbeiden naar het casino te gaan. Maar als het gokken misgaat moeten de gokkers aansprakelijk gehouden worden en niet onschuldige derden. Wat we nu hebben is een systeem van verliessocialisme. Alles wat verkeerd gaat moet betaald worden met publiek geld en alles wat goed gaat is geprivatiseerd. Aanbidders van de vrije markt hebben het belangrijkste economische principe uitgeschakeld: Risico en aansprakelijkheid gaan hand in hand.

Op Joop pleit Ronald Plasterk, financieel woordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, ook voor een dergelijke splitsing.

Der Spiegel: ‘Commercial Banking Should Be Split From Investment Banking’

cc-foto’s: Martine Aubry / Matt Thorpe

Geef een reactie

Laatste reacties (27)