67

SPD-voorman kondigt ‘cultuurstrijd’ aan tegen islamisme

De Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) kampt in de aanloop naar de Bundestag-verkiezingen met een gebrek aan herkenbare politici en partijpunten, aldus der Spiegel. SPD-voorman Sigmar Gabriel positioneert zich in een interview met het Duitse weekblad nu als het linkse antwoord op terrorisme na de aanslag op de Kerstmarkt in Berlijn:

“Als we de strijd tegen het islamisme en het terrorisme serieus nemen, dan moet het ook een culturele strijd worden. We moeten de samenhang van de maatschappij versterken en ervoor zorgen dat wijken niet verpauperen, dorpen niet verkommeren en mensen niet steeds verder radikaliseren.”

Gabriel ziet in een harde aanpak van het salafisme een manier om dat te verwezenlijken:

In deze kwestie pleit ik voor een zero tolerance-beleid. Salafistische moskeeën moeten verboden worden, de geemneten ontbonden en de predikers uitgezet, en wel zo snel mogelijk. Wie tot geweld oproept, verdient geen vrijheid van meningsuiting.”

De SPD-leider is kritisch over de plannen van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) om de binnenlandse veiligheid te versterken:

“Om de huidige uitdagingen te beantwoorden met een discussie over het Duitse federalisme is symboolpolitiek. Als we nu het veiligheidsapparaat van de overheid en de staat omgooien, zijn de autoriteiten nog jarenlang met zichzelf bezig.”

Geef een reactie

Laatste reacties (67)