13

‘Speciale commissie’ Israël verklaart landjepik legaal

Commissie, ingesteld door de Israëlische regering, passeert het Internationale Gerechtshof en verklaart nederzettingen op de Westoever 'legaal'

De Israëlische regering heeft een commissie ingesteld om de status van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te onderzoeken. Deze commissie, onder leiding van een voormalig rechter van het hooggerechtshof, heeft nu een uiterst opmerkelijk advies uitgebracht. Conclusie van het advies: geef de illegale nederzettingen een legale status, want de Westelijke Jordaanoever is geen bezet gebied.

De commissie beroept zich op de gedachte dat het joodse volk ‘het recht’ heeft op de gebieden Judea en Samaria. Zo schrijft de commissie:

Israëliërs hebben het wettelijke recht om zich te vestigen in Judea en Samaria en het stichten van nederzettingen kan op zichzelf niet als illegaal worden beschouwd.

Dat het Internationale Gerechtshof in Den Haag in 2004 nog bepaalde dat de Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal zijn, doet er niet toe. De internationale consensus is dat de Westoever en Oost-Jeruzalem door Israël bezet gebied zijn. Israël de Westoever tijdens de zesdaagse oorlog in 1967. Inmiddels zijn er zo’n 120 nederzettingen die door Israël als wettig zijn bestempeld. In totaal wonen er nu zo’n 500.000 joden op de Westoever en in Oost-Jeruzalem.

NOS: ‘Nederzettingen Westoever legaal’

cc-foto: Jamie Lynn Ross

Geef een reactie

Laatste reacties (13)