48

Speciale stemwijzer voor analfabeten

Stichting Lezen en Schrijven helpt laaggeletterden hun weg vinden in de politiek

Mensen die last hebben van leesproblemen, kunnen vanaf dinsdag gebruikmaken van een speciaal voor hen ontworpen Kieskompas. Deze visuele stemwijzer is een initiatief van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het Kieskompas Visueel combineert taal, beeld en geluid. Bezoekers van de website moeten dezelfde dertig stellingen beantwoorden als die van de reguliere Kieskompas. Ze worden in de speciale versie echter voorgelezen en voorzien van eenvoudige illustraties.

Directeur Margreet de Vries van Stichting Lezen en Schrijven zegt in het AD dat deze kieswijzer ‘een onmisbare stap is voor laaggeletterden om te kunnen deelnemen aan het democratisch proces’. Kiesprogramma’s zijn volgens haar veel te ingewikkeld voor veel mensen.

Uit onderzoek van de stichting blijkt dat veel laaggeletterden wel degelijk interesse hebben in de politiek. Ze zijn alleen bang voor ingewikkelde informatie. Ze schamen zich dat ze het stembiljet niet kunnen lezen en verschijnen daarom niet in het stemhokje. “Mensen met een leeshandicap mogen niet worden geholpen”, aldus De Vries.

De stichting, waarvan prinses Laurentien voorzitter is, probeert het aantal mensen dat niet of niet goed kan lezen en schrijven (momenteel pakweg 1,2 miljoen Nederlanders) omlaag te brengen. Het grootste deel (ruim 66%) van deze groep is in Nederland geboren en opgegroeid.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)