55

Speculant verhoogt prijs levensreddend medicijn van 13 naar 750 dollar

Economische sprinkhanen storten zich op medicijnmarkt, met ziekelijke gevolgen

In de Verenigde Staten drijft monstrueuze marktwerking de prijzen van goedkope medicijnen op tot astronomische hoogten. Levens van patiënten komen daardoor in gevaar. Investeerders kopen onverwacht ‘oude’ medicijnen op om er snel veel geld mee te verdienen.

Interest's ConflictsDe investeerders achter hedgefondsen zijn de sprinkhanen van de markteconomie, ze loeren op ‘zwakke’ plekken in de markt om die in korte tijd te verslinden. Vaak met enorme winsten en dramatische maatschappelijke gevolgen. Nu is het de beurt aan patiënten. De New York Times meldt dat Daraprim, een 62 jaar oud medicijn tegen parasitaire infecties, vorige maand is opgekocht door Turing Pharmaceuticals, een bedrijf van een voormalig hedgefonds-eigenaar. De tabletten kostten tot dan 13,50 dollar per stuk maar de nieuwe eigenaar heeft de prijs verhoogd naar 750 dollar. Daarmee stijgen de kosten van behandelingen voor sommige patiënten met honderdduizenden dollars per jaar.

De prijswijziging leidt er toe dat ziekenhuizen moeten overstappen op andere medicijnen die vaak niet zo goed zijn. Omdat de medicijnen al lang worden uitgeschreven en niet duur zijn, bestaan er ook amper alternatieven voor.

De krant noemt meer voorbeelden en schrijft dat een medicijn tegen tbc een prijsverhoging kende van 500 dollar voor 30 pillen naar meer dan 10.000 dollar.

De bedrijven zeggen de extra inkomsten nodig te hebben voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen maar die verklaring wordt amper serieus genomen. De eigenaar van Turing Pharmaceuticals heeft een reputatie als het gaat om omstreden handelwijzen om snel geld te verdienen.

cc-foto: David Goehring

Geef een reactie

Laatste reacties (55)