Laatste update 09:44
126

Spekman: ‘Erdogan-aanhang probeerde PvdA te infiltreren’

De PvdA heeft moeten ingrijpen om te voorkomen dat aanhangers van de Turkse AKP, de partij van president Erdogan, op de kandidatenlijst van de sociaal-democraten terecht zouden komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. In NRC verklaart partijvoorzitter Hans Spekman dat de partij zeer alert is op pogingen van conservatief-religieuze Turkse Nederlanders om de partij te infiltreren. Dat meldt NRC:

„Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen. Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald.”Hans Spekman

Hoeveel infiltranten geweigerd zijn wil de voorzitter niet zeggen. De bewering van Spekman wordt tegenover NRC bevestigd door actieve PvdA’ers met wortels in de Turkse gemeenschap.

Maanden na de gemeenteraadsverkiezingen, in november 2o14, verlieten de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de PvdA-fractie om de Erdogan-gezinde partij DENK op te richten, na een conflict met  PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over het monitoren van internationaal opererende Turkse organisaties in Nederland. Daarmee kwam het probleem van de invloed van Turkse politiek op straat te liggen. Spekman zegt dat de partij kandidaten meer gaat screenen op ‘links-progressieve waarden’. Waarom dat niet vanzelfsprekend een standaardprocedure is voor de socialisten, is vooralsnog onduidelijk. „Mijn uitgangspunt: je komt op de lijst omdat je een goede volksvertegenwoordiger kan worden, niet omdat je veel stemmen haalt.”

Ondertussen zijn steeds meer Turkse-Nederlanders klaar met de PvdA. De partij kiest volgens hen steevast voor een veel te rechts beleid als het gaat om integratievraagstukken. Ook wordt hun loyaliteit voortdurend in twijfel getrokken. NRC schrijft:

Turkse Nederlanders worden in een hokje gestopt en moeten voortdurend bewijzen dat ze niet „de lange arm” van Ankara zijn. „Er is een dubbele maat”, zegt Münire Manisa, initiator van TNT en PvdA-volksvertegenwoordiger in Amsterdam Nieuw-West. „Aan de ene kant moet je integreren in Nederland, aan de andere kant word je continu aangesproken op wat Erdogan in Turkije doet. Maar ik hoef me daar toch niet voor te verantwoorden? Ik woon hier, niet dáár.”

De PvdA is te veel meegegaan in dit sentiment, vinden vrijwel alle ‘Nederturken’ in de partij. „Ik woon al 22 jaar in Nederland, maar ik vertegenwoordig nog altijd een groep”, zegt het Enschedese raadslid Cevdet Örnek. Hij is van Koerdische afkomst en „absoluut geen Erdogan-aanhanger”.

cc-foto: Tom Ballard

 

Geef een reactie

Laatste reacties (126)