42

Spekman: PvdA te grijs en risicomijdend

Kandidaat-partijvoorzitter: 'We zijn te veel gericht op beheersing. Als er iets speelt wil ik dat het overal in het land knettert en knarst'

De PvdA is een grijze, risicomijdende partij geworden. Dat zegt Hans Spekman, kandidaat voor het voorzitterschap van de partij, maandag in een interview met nieuwssite NU.nl. “We zijn soms alleen maar uit aan het gaan van beheersing en het maken van risico vermijdende keuzes”, legt Spekman uit. “Uit angst dat iedereen wegloopt als je iets wilds zegt. Ik zeg liever doordacht iets wilds dan dat ik grijs word. De PvdA hoort niet grijs te zijn, we zijn alleen te veel gericht op beheersing. Als er iets speelt wil ik dat het overal in het land knettert en knarst.”

Spekman, nu nog Tweede Kamerlid voor de PvdA, wil dat zijn partij “op het scherpst van de snede” gaat debatteren. “In plaats van dat er debatten worden weggehouden uit de partij en dus uit de samenleving. Van angst worden we sowieso niet sterker. Weg met het berekenende gedrag”, zegt hij in het interview met NU

De politiek moet wat Spekman betreft weer persoonlijk worden. “We moeten terug naar een politiek waarbij mensen van vlees en bloed centraal staan. Weg bij de politiek van de abstractie. (..) Wat het kabinet heel knap doet is het alleen over macrogetallen hebben. Het gaat nooit over mensen. (..) En iedere politicus neemt zijn toevlucht tot die macrocijfers als hij iets wil verbloemen.”

Het afgelopen jaar noemt Spekman dan ook een beroerd jaar. “De dingen die ik had opgebouwd worden stuk voor stuk kapotgemaakt: de schuldhulpverlening, kinderen laten sporten, de wet werk en bijstand. Over dat laatste is de interesse nul, terwijl het zoveel voor mensen betekent”

Lees het hele interview bij NU.nl: ‘Ik wil dat het overal knettert en knarst’

Geef een reactie

Laatste reacties (42)