Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Speurders omzeilen privacyregels

  •  
26-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
privacy300_01.jpg
Nederlandse opsporingsdiensten overtreden regelgeving bij opvragen communicatiegegevens, meldt Bits of Freedom.
Hoewel opsporingsdiensten de afgelopen drie jaar herhaaldelijk zijn teruggefloten, worden de privacyregels nog steeds geschonden. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom haalt een intern onderzoek van het Ministerie van Justitie over het CIOT aan.
Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie is een bemiddelend overheidsorgaan waar opsporingsdiensten klantgegevens van telecombedrijven kunnen opvragen. Het CIOT dient niet alleen als schakel tussen de opsporingsdiensten en de telecombedrijven, maar moet ook toezicht houden op het gebruik ervan.
In het onderzoek van het Ministerie van Justitie staat dat opsporingsambtenaren de regelgeving omzeilen door onderling de persoonsgebonden toegangscodes uit te wisselen. Hier wordt niet op gecontroleerd en zo krijgen ook onbevoegde ambtenaren toegang tot de privé-gegevens.
De publicatie van het rapport komt op een cruciaal moment. Het Ministerie van Justitie wil de rol van het CIOT uitbreiden. Zo wil ze alle klantgegevens van het afgelopen jaar en alle verkeersgegevens centraal opvraagbaar maken.
De Volkskrant: Opsporingsdiensten blijven privacyregels negeren
photo-cc: rpongsaj

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.