Laatste update 18:21
35

Hakkelende Trump-perschef Sean Spicer opgestapt

Sean Spicer, de veelgeplaagde perschef van Donald Trump, is met onmiddelijke ingang uit dienst getreden. Dat melden Amerikaanse media. De bekendmaking volgt direct op een gesprek dat Spicer vrijdag had met hoofd communicatie Anthony Scaramucci. Spicer was het niet eens met de aanstelling van Scaramucci en had bezwaar aangetekend. Of Spicer helemaal vrijwillig is vertrokken is niet zeker.

Vanaf het begin van Trumps carrière zit het Spicer al niet mee. Voortdurend stond hij het wispelturige beleid van zijn baas te verdedigen of aantijgingen te ontkennen, waarna Trump vervolgens zelf weer iets compleet anders zei. Meestal via Twitter. Ook de voortdurende versprekingen van Spicer waren voor velen een bron van leedvermaak. Dat ging al mis bij Spicers allereerste persconferentie, waarin hij direct verkondigde dat het aanwezige publiek bij Trumps inauguratie de grootste opkomst voor een nieuwe president ooit was. Iets dat Trump – hoewel tot in den treure weerlegd – zelf nog steeds gelooft.

Een van de dieptepunten uit Spicers korte carrière is waarschijnlijk toen hij tijdens een persconferentie zei dat ‘zelfs Hitler geen chemische wapens had gebruikt’. Met die opmerking probeerde Spicer het ingrijpen van Trump in Syrië te rechtvaardigen nadat Assad chemische wapens tegen zijn eigen bevolking had ingezet. Nadat aanwezige en volledig verbouwereerde journalisten Spicer corrigeerden, kwam hij nauwelijks uit zijn woorden om uit te leggen wat hij wél had bedoeld. Sterker nog, hij deed er nog een schepje bovenop door concentratiekampen ‘Holocaust centra’ te noemen.

De laatste weken waren er geen camera’s meer toegestaan bij de persbriefings in het Witte Huis. Voor het satirische programma Saturday Night Live betekent het opstappen van Spicer mogelijk een aderlating. Daar wisten ze wel raad met de hakkelende perschef.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (35)