102

Spies, de weigerambtenaar

Trouwambtenaren mogen van demissionair CDA-minister homo's blijven discrimineren ondanks Kamermeerderheid ... GroenLinks: Dit is politieke onwil ... PvdA: Minister moet gewoon doen wat Kamer zegt

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het fenomeen weigerambtenaar. Maar demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil blijkbaar niet door haar achterban herinnerd worden als degene die dit besluit heeft genomen. Tot grote woede van de oppositie negeert de minister de Kamer en blijft het voor ambtenaren mogelijk om te weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Dat meldt Trouw dinsdag.

Spies liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat er volgens haar een wet nodig is om de grondrechten van gewetensbezwaarde ambtenaren in te perken, schrijft Trouw. Maar aan een wetsvoorstel wil ze gezien haar demissionaire staat niet meer beginnen.

De minister zal gemeenten ook niet oproepen om te stoppen met het aannemen van trouwambtenaren die geen huwelijken willen sluiten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Hierover nam een Kamermeerderheid vlak voor het zomerreces nog een motie aan, waarbij alleen het CDA van Spies, de ChristenUnie en de SGP tegen stemden. Het kabinet legde in november ook al een motie over de weigerambtenaar naast zich neer.

Niet gek, dus, dat de oppositie hierin een teken van politieke onwil ziet. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die het initiatief voor de motie nam twitterde:

Dit is geen kwestie van niet kunnen, maar van politiek weigeren. Ik ben boos.

De PvdA wil zo snel mogelijk in debat met Spies, liet Kamerlid Ronald Plasterk aan persbureau Novum weten:

De minister moet gewoon doen wat de Kamer haar heeft opgedragen.”

Trouw: Spies pakt weigerambtenaar niet aan en wekt woede oppositie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)