141

Spies draait: geen boerkaverbod meer

Update: Tegenkandidaat Wintels wil dat Spies zich terugtrekt ... Kandidaat lijsttrekker CDA wil 'niet langer' PVV-standpunten verdedigen … Eerder noemde Spies boerkaverbod 'van onvoorstelbaar groot belang' ... Boerkaverbod en verbod dubbele nationaliteit nog gewoon CDA-standpunten

Demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken) en kandidaat lijsttrekker van het CDA wil dat de Kamer het verbod op de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod in de ban doet. Ze heeft geen zin meer om door PVV-geïnitieerde plannen te verdedigen.

Update 19:35

Onderwijsbestuurder Marcel Wintels valt in HP/De Tijd Spies aan. Wintels is zelf ook in de race om het CDA-leiderschap. Hij zegt:

“Te voorzien was dat dit ging gebeuren en het is geen goede zaak voor de politiek en voor de geloofwaardigheid van het CDA. Hoe valt het uit te leggen dat je eerst A zegt en binnen een paar maanden iets totaal anders? De leden van onze partij zullen het misschien nog willen begrijpen, die zijn vaak hondstrouw, maar de kiezer zal het een gruwel zijn.”

Wintels stelt dat ook Haersma van Buma teveel onderdeel is van de cultuur die de partij in de problemen heeft gebracht. Net als Spies zou HVB zich terug moeten trekken.

Tegenover de Volkskrant verklaart ze:

De Tweede Kamer wil de dubbele nationaliteit in de prullenbak doen. Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik daar geen traan om laten […] In de politiek moet je soms geweld doen aan je eigen standpunten omdat er dan andere zaken tegenover staan. Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.

Na het indienen van het wetsvoorstel in januari noemde Spies het boerkaverbod nog ‘van onvoorstelbaar groot belang’. Volgens de minister zou een boerka open communicatie in de weg staan. Ook negeerde ze destijds een negatief advies van de Raad van State over het verbod op de dubbele nationaliteit.

Dinsdag werd overigens duidelijk dat het verbod op de dubbele nationaliteit en het boerkaverbod nog steeds gewoon CDA-standpunten zijn.

Demissionair minister Spies sluit overigens een volgende samenwerking met de PVV niet uit. Eenzelfde draai kan dan ook weer plaatsvinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (141)