9

Spionageapparatuur in Haagse Schilderswijk van politie

Update: Politie heeft kastje geplaatst om vermogensdelicten op te sporen ... Kabelkastje Oranjeplein bevat camera en recorder


Update 13:27

De eigenaar van het kastje met spionage-apparatuur heeft zich gemeld, namelijk de politie. Vorige week werd door Ziggo medewerkers een vreemd kastje ontdekt in de Haagse Schilderwijk. De middelen werd gebruikt voor opsporingsonderzoek naar vermogenscriminaliteit. Er gingen geruchten dat het kastje gebruikt werd door de AIVD, in de strijd tegen het ronselen van jongeren voor een gewapende strijd in Syrië.

De politie mag in sommige gevallen gebruik maken van bijzondere opsporingsmiddelen. Het onderzoek naar vermogensfraude loopt nog.

Eerder:

Een kast waarmee burgers op het Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk gefilmd en afgeluisterd werden, mogelijk door de inlichtingendienst AIVD. Dat is volgens experts de conclusie na een opmerkelijke vondst. Een medewerker van kabelmaatschappij Ziggo ontdekte dat de kast wel leek op een exemplaar van het bedrijf maar er niet aan toebehoorde.

De medewerker opende de kast en zag dat die vol zat met onbekende apparatuur. Korte tijd later werd de kast verwijderd. Niet bekend is door wie. Omroep West legde foto’s van de inhoud voor aan experts:

In de kast zitten onder meer een camera en opnameapparatuur. Aan de zijkant van de kast is een gaatje geboord, zodat de camera de omgeving kan filmen. Omroep West heeft de foto’s van de kast voorgelegd aan deskundigen. Onder anderen Dick Offringa, expert spionage-apparatuur, concludeert dat het in ieder geval gaat om een camera en om opnameapparatuur. Ook zegt hij ervan overtuigd te zijn dat het apparatuur van de overheid is.

In de wijk zouden ronselaars voor de strijd in Syrië actief zijn. Mogelijk heeft de spionage daar mee te maken. GroenLinks heeft om opheldering gevraagd.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)